Boşanma davası deyince aklıma hep “Güllerin Savaşı” isimli film gelir nedense… İzleyenleriniz bilir, soyadı Rose ( Gül ) olan bir karı-kocanın boşanma öyküsüdür anlatılan. Filmde karı-koca birbirlerine öldüresiye düşman gözükürler ve oldukça çok zarar verirler bu süreçte. Gerçek boşanma davaları da bu filmdeki kadar abartılı olmasa da başta çocuklar olmak üzere karı ve kocaya ciddi zarar verir.
Hiç kimse boşanmak için evlenmiyor. Ancak hayat bazen öyle oyunlar oynuyor ki eşler geldikleri noktada artık geçinemediklerini fark ediyorlar ve boşanmak kaçınılmaz oluyor. Karı-kocayı boşanmaya götüren süreç ise pek çok kişi için yorucu ve ızdıraplı bir süreç. Bu yetmezmiş gibi bir de boşanırken yaşananlar eklenince “şu kısacık ömürde değer mi?” sorusu geliyor insanın aklına.
Gerçekten de kırıp dökmeden boşanmanın bir yolu yok mudur? Evlenirken ve çocuk sahibi olurken gülüp oynayan insanlar boşanırken ağlamak zorunda mıdır? Barış içinde kalarak boşanmak mümkün değil midir?
Bu sorulara olumlu yanıtlar verebilecek durumda olmak rahatlatıyor insanı. Artık asıl olan barışarak boşanmak. Bunun çözüm yöntemine de “aile mediasyonu” deniyor.
Nedir Aile Mediasyonu?
Pek çok kişi gibi benim de ilk duyduğumda “meditasyon” ile karıştırdığım mediasyon akla gelebilecek her türlü uyuşmazlığın çözümlenmesinde kullanılabilecek barışçıl bir uyuşmazlık çözüm yöntemi.
Yaklaşık 40 yıl önce Amerika’da popüler hale gelip, ardından da Avrupa’da yaygınlaşan “mediasyon” artık ülkemizde de alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıldığı en önemli alanlardan biri de “aile uyuşmazlıkları”.
Eğer boşanıyorsanız ya da boşandıysanız aranızdaki sorunları halletmeniz her zaman geleceğiniz için daha iyidir; hele bir de çocuklarınız varsa. Bir kadın ile erkek arasında evlilikle kurulan bağ boşansalar dahi devam eder. Çoğu zaman çocuklar nedeniyle bazen de uzunca bir süre mali sonuçlar itibariyle eski eşler ile iletişim içinde olmak zorunlu olur. Hepsi bir yana boşandıktan sonra kurulacak yeni yaşamlarda önceki evlilikten kalan kırgınlıkların, öfkenin, mağduriyetin hala taşınıyor olması bu yeni yaşamın da eskisinin bir tekrarı olması sonucunu doğurur çoğu kez.
Aile Mediasyonu sizin ve eşinizin arasındaki gerilimi, kızgınlığı ve yanlış anlaşılmaları azaltmanıza ve aranızdaki iletişimin gelişmesine yardım eder. Mediasyon sonunda kazanan ya da kaybeden olmaz, herkes için ideal olan bir karara varılır. Zira mediasyon, çatışma yaşayan kişilerin mediatör ( arabulucu ) olarak adlandırılan bir uzman eşliğinde sağlıklı ve etkili bir iletişim kurarak, kendi çözümlerini kendilerinin bulmasını sağlayan bir yöntem. Mediatör aldığı uzmanlık eğitimi ve ön yargısız tutumu ile tarafların birbirlerini “doğru” anlamalarını sağlıyor ve onlara çözüm konusunda ilham vererek alternatif bir çözüme ulaşılıyor. Mediatörün taraflara her hangi bir çözüm önermesi mümkün değil çünkü mediasyonun özü tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmasında odaklanıyor.
Mediasyonun işleyebilmesi için sizin ve eşinizin ya da diğer aile ferdinin korkmadan ve baskı altında kalmadan sürece katılması gerekiyor. Durumunuzu karşınızdakiyle paylaşmak için hazırlıklı ve gönüllü olmanız şart.
Mediatörler sizin yada eşiniz/diğer aile ferdinin tarafını asla tutmazlar. Onlar taraf tutmadan ve yargılamadan iletişim kurmak için eğitilmiş uzmanlar oldukları için kesinlikle güvenebileceğiniz kişilerdir.
Mediasyon Rehberi bölümünde detaylı olarak anlatılan böylesine güvenli ve barışçı bir yöntem varken kim ister ki dargın ayrılmayı? Her birimiz mutlu olmayı hak ediyoruz ve bunu sağlamak için de bize sunulan olanakları kullanabilecek güçteyiz. Herkes için huzurlu ve barış içinde bir yaşam diliyorum.
Ayşe Dilek Ergüler
Avukat / Mediatör
Antalya: 0 242 243 43 23
İstanbul: 0 212 251 71 73
Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız
MEDİASYON REHBERİ
Aile Mediasyonu Yalnız Boşanma İçin mi Kullanılır?
Mediasyonu eşiniz ya da diğer aile bireyleriniz ile aranızdaki her türlü kararı vermekte ve her türlü uyuşmazlığın çözümünde kullanabilirsiniz. Mesela;
· Çocuklarınızla ilgili planlarınızda
· Finansal planlarınızda
· İlişkinizin bitip bitmediğine karar vermek için
· Ayrılmanız yada boşanmanızla ilgili problemlerinizde
· Sizin ve eski eşinizin gelecekte nasıl iletişim kurmanız gerektiğiyle ilgili olarak
· Mal paylaşımı ile ilgili uyuşmazlıklarda
· Miras ile ilgili problemlerde
Eğer çocuklarınızla ilgili düzenlemeler yapmanız gerekiyorsa, mediatör size onlar için en iyisinin ne olduğunu ve onlara neyi ne şekilde söylemeniz gerektiğini bulmanıza yardımcı olur. Mediatör, gelecek için düzenlemeler yaparken çocuğunuzun ihtiyaçlarının, hislerinin ve isteklerinin dikkate alınmasında size yol gösterir.
Eğer finansal sorunlarınızı çözmek istiyorsanız, mediatör sizden konuyla ilgili detayları isteyecektir.
· Ne kadar kazanıyorsunuz
· Paranızı neler için harcamanız gerekir
· Mal varlığı ve geliriniz
· Kredi ve diğer borçlar
· Diğer önemli bilgiler
Eğer mediatöre doğru ve tam bilgi vermezseniz mahkeme yaptığınız anlaşmayı geri çevirebilir.
Aile Mediasyonunu Her Hangi Bir Dava Açmadan da Kullanmak Mümkün Müdür?
Evet, mümkündür. Boşanma gibi durumlarda mediasyon sonunda yaptığınız anlaşmanın Mahkeme tarafından onaylanması zorunludur. Ancak bir Mahkeme kararına gerek olmayan konularda da mediasyon kullanılabilir. Mediasyon gönüllü bir süreç olduğu için taraflar zaten her biri için uygun olan çözümü ortak iradeleri ile bularak karara bağladığından bir mahkeme kararı olmasına gerek olmadan aldıkları bu karara uyacaklardır.
Mediasyon Kullanmazsanız Ne Olur?
Aile bireyleri ya da eşiniz ile aranızdaki uyuşmazlıkları çözümlemede ve geleceğe dair düzenlemelerinizi yapmada mediasyona başvurmak istemezseniz eşiniz ya da çatışma yaşadığınız aile bireyleri ile direkt olarak iletişim kurabilir ve yardım almadan da bir anlaşmaya varabilirsiniz.
Bir avukatınız varsa, avukatınızdan da diğer taraf ya da avukatı ile iletişim kurmasını isteyebilirsiniz. Yine de avukatınız bazı problemleri çözümleyebilmeniz için bir mediatöre başvurmanızı önerebilir.
Ayrıca uyuşmazlığın çözümlenmesi için mahkemeye başvurabilirsiniz. Bu durumda dahi mahkeme aranızda bir anlaşmaya varmanız konusunda sizi yönlendirerek henüz mediasyonu denemediyseniz denemenizi tavsiye edecektir.
Mediasyonda Bir Avukata İhtiyacınız Var Mı?
İçinde bulunduğunuz çatışmanın boyutuna bağlı olarak mediasyona başlamadan önce bir avukatla görüşmek yararlı olabilir. Böylece özellikle para konularında yasal açıdan ne durumda olduğunuzu bilirsiniz.
Mediatörler size yasa ile ilgili genel bilgi verebilirler ancak sizin yasal haklarınızı nasıl kullanacağınıza dair tavsiyede bulunamazlar. Mediasyon sürecinde taraflar dilediği takdirde her bir tarafın avukatının da sürece katılması mümkündür. Avukatlar eşliğinde yürütülen bir mediasyonda, avukatlar olmadan yapılan oturumların sadece sonucu mediatör tarafından avukatlara iletilir.
Mediasyon sonucunda kendi serbest iradeniz ile yapmış olduğunuz anlaşmanın resmileştirilmesi ve bazen de ( boşanmada olduğu gibi ) geçerliliğini sağlamak için mahkemeye başvurarak karar altına aldırmak gerekebilir. Bu durumda da bir avukattan yardım almak isteyebilirsiniz.
Kısacası, zorunlu olmamakla beraber , hem mediasyondan önce, hem mediasyon sırasında, hem de mediasyondan sonra avukata ihtiyaç duyabilirsiniz.
Eşiniz Şiddet Kullanıyorsa Ne Olur?
Mediatörler, mediasyon oturumlarının adil olduğundan ve sizin ve eşinizin kendisini güvende hissettiğinden emin olmalıdır. Bu nedenle mediatör, mediasyon öncesinde ve sırasında şiddet ya da tacize dair bir problem olup olmadığını araştıracaktır.
Eğer sizin ya da çocuklarınızın güvenliği ile ilgili bir endişeniz varsa bunu mutlaka mediatöre bildirmelisiniz. Bu durumda mediatör kendinizi korumak için yasal yardıma ihtiyacınız olduğunu görürse sizin bir avukatla görüşmenizi önerebilir.
Mediasyondan yararlanmak istiyor ancak adresinizin ve telefon numaranızın eşiniz tarafından bilinmesini istemiyorsanız, bunu mediatöre bildirmelisiniz.
Ayrıca mediasyon randevunuza geldiğinizde ayrı bekleme salonları talep edebilirsiniz.
Aile Mediasyonunu Danışmanlıktan Ve Aile Terapisinden Ayıran Nedir?
Danışmanlık sizinle ve sizin ilişkileriniz ile ilgilidir. Danışmanlık ve terapi ise sizin hislerinizi anlamanıza ve onlarla başa çıkmanıza yardım eder. Özellikle aile terapisi çoğu zaman çiftleri bir arada tutmayı amaçlar.
Mediasyon ise taraflar arasında yapılan yasal ve uygulanabilir düzenlemeler ile ilgilidir. Özellikle boşanma sürecinde sizin ve eşinizin çocuklarla ya da mal rejiminin tasfiyesi ile ilgili herkesin yararına olacak şekilde en uygun kararları almanıza yardım eder. Mediasyon ayrılık kararı alındıktan sonra dahi geleceği etkileyecek kararları vermenin ve olayları rayına oturtmanın en barışçıl yoludur.
Mediatörünüz, hislerinizle ilgili birisi ile konuşmanızın iyi olacağını ya da ilişkinizi düzeltmek adına yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünürse, bir danışman ya da terapist ile de görüşebileceğinizi size hatırlatır.
Mediasyonda Neler Olur?
Mediasyon genellikle tarafların ve mediatörün bulunduğu özel bir odada ve resmi olmayan bir ortamda yapılır.
Mediatör taraflara eşit şekilde yardım etmek için vardır.
Mediatör;
· Birbirinize söylediğiniz şeyleri anladığınızdan
· Birbirinizin ihtiyaçlarını ve endişelerinizi anladığınızdan
· Uyuşmazlığa çözüm bulmaya çalıştığınızdan, emin olmalıdır.
Mediatör size ne yapmanız gerektiğini söylemez, taraf tutmaz.
Mediatör, fikirlerini sizinle paylaşır, alternatif çözümler bulmanız konusunda size yardım eder.
Mediasyon Ne Kadar Zaman Alır?
Mediasyon genelde her biri 1-1,5 saat olan 2-5 seansta biter. Ancak yine de problemin ne kadar karışık olduğuna göre bu süre uzayabilir.
Mediasyon Sonunda Ne Olur?
Mediasyon sonunda, genel olarak alınan ortak kararların yazıldığı bir sonuç anlaşması yapılır. Bu anlaşma resmi anlamda bağlayıcı bir belge değildir ve yasal düzenleme haline getirilmesi için dilerseniz bir avukattan da yardım alarak yetkili mercilere onaylattırılması gerekebilir.
Mediasyonda Konuşulanlar Sonradan Mahkemede Aleyhinizde Delil Olarak Kullanılabilir Mi?
Mediasyonda konuşulanlar normal şartlar altında gizlidir ve taraflar aksini kararlaştırmadığı sürece gerek taraflar gerek ise mediatör hiç kimseye süreç hakkında bilgi veremez.
Bu kuralın iki önemli istisnası vardır.
1- Eğer mediasyonda konuşulanlardan birinin ciddi şekilde zarar göreceği anlaşılıyorsa,
2- Ya da mediasyonda konuşulanlardan, tarafların birlikte ya da ayrı ayrı bir suçtan yarar sağladığı anlaşılıyorsa,
mediatör bunu polise bildirmek zorunda kalabilir.
Mediasyonda konuşulanlar mahkemede delil olarak kullanılamaz. Bunun aksine davrananlar hakkında cezai müeyyide uygulanır.
Mediasyonun Maliyeti Ne Kadardır?
Mediasyon için şu anda uygulanmakta olan standart bir ücret yoktur. Farklı mediatörler farklı ücretler talep edebilirler. Arabulucuk ile ilgili kanunun mevcut hali ile yasalaşması halinde bakanlık tarafından açıklanacak asgari ücret tarifesi uygulanacaktır.
Mediasyon ücretini karşılayamayacak durumda iseniz Mediatörler Derneğinin ücretsiz mediasyon hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Bir Mediatörü Nasıl Bulursunuz?
Arabuluculuk ile ilgili kanun tasarısı mevcut hali ile yasalaştığı takdirde Adalet Bakanlığının web sitesinde sicile kayıtlı mediatörler ilan edilecektir. Şu anda www.mediatorlerdernegi.org adresinden Türkiye Mediatörler Derneği’ne kayıtlı mediatörlere ulaşmanız mümkündür.
Hazırlayan: Ayşe Dilek Ergüler
Avukat
Mediatör
Antalya: 0 242 243 43 23
İstanbul: 0 212 251 71 73
//