Başbakanlığa sevk edilen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı (HUAK) arabuluculuk eğitiminin kapsam ve içeriğini 22. maddede düzenliyor. Göze çarpan ilk şart eğitime başlayacaklarda dört yıllık lisans eğtimini "tamamlama" şartı aranması. Bu durumda eğitime başlamak için herhangi bir yaş şartının aramadığı tasarıya göre, üniversite öğrenimi sırasında bu eğitimin alınamayacağı sonucunu çıkıyor. Akla gelen diğer bir soru da yurt dışında lisans eğitimi almış kişilerin durumudur. Tasarıda denklik aranmasından bahsedilmemekledir. Ancak daha sonra hazırlanacak yönetmelikte bu konunun düzenleneceğini düşünüyorum.
Eğitimde arabulucu adaylarına:
- Arabuculuk hakkında temel bilgiler
- İletişim teknikleri
- Müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri
- Davranış psikolojisi
- Diğer teorik ve pratik bilgiler
HUAK tasarısına göre arabuluculuk eğitiminin kapsamı şu sekilde düzenlenmiştir:
//
Arabuluculuk eğitimi
MADDE 22- (1)
Arabuluculuk eğitimi, dört yıllık lisans eğitiminin tamamlanmasından sonra alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesiyle ilgili temel bilgiler, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve davranış psikolojisi ile yönetmelikte gösterilecek olan diğer teorik ve pratik bilgileri içeren ve asgari yüzelli saatlik eğitimi ifade eder.
(2) Hukuk lisans diplomasına sahip olmayan kimselerin arabuluculuk eğitimini tamamlamış sayılmaları için, yüz saatlik temel hukuk eğitimini de almış olmaları gerekir.