ARABULUCU.COM

İnsanlara çözüm üretirken kullanabilecekleri güçlü araçlar sağlar...

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Anasayfa Haberler / Etkinlikler Trabzonda Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk semineri yapıldı

Trabzonda Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk semineri yapıldı

E-posta Yazdır PDF

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Tuncay Tutar, hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk konusunda 'Mutlaka bir yerinden uygulamaya başlamamız gerekiyor. Uygulama sırasında eksiğini, gediğini takip edip, daha güzeli hep birlikte yakalamaya çalışmalıyız' dedi.

Adalet Bakanlığı ile İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa'ya Uyum Programı tarafından desteklediği Türkiye'de Arabuluculuk Uygulama Kapasitesinin Oluşturulması Projesi kapsamında 'Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk' konulu bölgesel semineri düzenlendi.

Türkiye'nin arabuluculukla 2008'den önce tanışmaya başladığını belirten Tutar, 2006-2007 yıllarında İngiltere Büyükelçiliğiyle yapılan ikili işbirliği projeleri ve AB projeleriyle Adalet Bakanlığının katılımıyla gerek ulusal, gerek uluslararası toplantılar düzenlendiğini ifade etti.

Yargı reformu stratejine ilişkin taslağın hazırlandığını anlatan Tutar, şöyle devam etti:

'Burada hukukun önünün açılabilmesi için değişik başlıklarımız, projelerimiz var. Biz bunları Türkiye'deki tüm yargı aktörleriyle birlikte yapmaya çalışıyoruz. Sadece Adalet Bakanlığı olarak oturup kendimiz yazıp, kendimiz söylemek istemiyoruz. Üniversitelerden hocalarımızın katkısı, barolardan avukat arkadaşlarımızın katkısını alıyoruz, ülkemizin değişik yerlerinde görev yapan hakim arkadaşlarımızı komisyonlara çağırıyoruz. Hiçbir zaman Adalet Bakanlığı kendi başına oturup, kendi başına iş yapmamıştır. Yargı Reformu Stratejisi Taslağında bizzat bu alternatif çözüm yollarına ilişkin alt başlıklarımız ve hedeflerimiz vardır. 'Mutlaka arabuluculuk bu şekilde uygulansın' şeklinde kimsenin iddiası yok. Bu tartışma sürecine hep beraber katkı vereceğiz, bu sürece en güzelini çıkarmaya çalışacağız. Biliyorsunuz en güzelini ararken güzelden mahrum olma gibi bir durum da vardır. Bunu da unutmamak lazım. Mutlaka bir yerinden uygulamaya başlamamız gerekiyor. Uygulama sırasında eksiğini, gediğini takip edip, daha güzeli hep birlikte yakalamaya çalışmalıyız.'

 

TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİ İÇİN PROJELERE DESTEK SAĞLIYORUZ

İngiltere Büyükelçiliği Küresel İşler Başkanı ve Büyükelçilik Müsteşar Yardımcısı Maya Sivagnanam, İngiltere'nin, Avrupa'da barış ve refah için Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklediğini söyledi.

İngiltere hükümetinin bu amaçla Türkiye'de çeşitli projelere destek verdiğini belirten Sivagnanam, 'Mesela her yıl stratejik program konularında Türkiye'de pek çok projeye destek oluyor. Türkiye'nin AB'ye girmesi için projelere destek sağlıyoruz. Bu programda öncelikle yargı, kamu ve ekonomik reformları desteklemek yer alıyor. Bu projelerin çoğunu bakanlıkla, kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlar ile yürütüyoruz' diye konuştu.

Sivagnanam, Adalet Bakanlığı işbirliğiyle yargı reformunda iki projeleri bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'Biri Türkiye'de arabuluculuk ve yargısal performans değerlendirmesi. Kamu reformu konusunda İçişleri Bakanlığı ile AB'ye katılımdan önce yardım fonlarının etkin kullanma komisyonu yürütüyoruz. Arabuluculuk projemiz mart ayında başladı ancak hukuki uyuşmazlıklarla arabuluculukla ilgili projelerimiz 2007 yılından bu yana devam ediyor. Bu projeden önce çeşitli farkındalık çalışmaları yapmayı amaçladık.'

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, çalışmaların temel hedefinin, toplumu arabuluculuk kavramına hazırlamak ve bu konuda farkındalık yaratmak olduğuna dikkati çekerek, 'Bunun dışında Mecliste bulunan Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanun Tasarısına ülke gerçeklerine uygun ve olumlu katkı yapabilmektir' dedi.


YARGIYA OLAN GÜVENİ SAĞLAMAYA ÇALIŞMALI

Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk, arabuluculuk konusunun 2008 yılından itibaren avukatların ve baronun aktif olarak gündeminde bulunan bir konu olduğunu söyledi.

Şentürk, AB sürecinde Türkiye'nin daha demokratik, daha hukuka bağlı ve yargının bir eziyet değil, uyuşmazlıklara çözüm bulması yönünde yapılan çalışmalara olumlu baktıklarını belirterek, 'Ancak bu süreçte bazı modellerin ülkemize tasarı, öneri şeklinde dayatıldığını düşünmekteyiz. Dayatmayı ben olumsuzluk anlamında değil de biraz altyapısız, fiziki gerçeklerden uzak ve hazırlıksızlık anlamında değerlendirmek istiyorum. Arabuluculuk metnini hazırlayan hocalar, Türkiye'nin en saygın hocaları, sanki onların hazırladığı metin olmadığı kaygısı bende uyandı' diye konuştu.

Mevcut haliyle tasarının arabuluculuk noktasında işlemez bir kurum olarak doğacağını savunan Şentürk, şunları kaydetti:

'Mevcut tasarı hakkında bu işi uygulama noktasında olan kurum ve kuruluşların ağırlıklı olarak olumsuz görüş bildirdiklerini belirterek, hukuk sitemimizin daha işler, daha kuramsal hale getirilecek ve karmaşıklığı ortadan kaldıracak kurumlar yoluyla yargıya olan güveni sağlamaya çalışmalı. Bu tür düzenlemelerle daha fazla karmaşıklığa ve karışıklığa sebebiyet verilmemesini önemle talep ediyorum.'

Açılış konuşmalarının ardından, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez ile İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes tarafından seminer verildi.

(Anadolu Ajansı)

 

Anketler

Size göre arabuluculuk gelecek 10 yılda hangi yönde şekil alacak?
 

Kimler Sitede

Şu anda 22 ziyaretçi çevrimiçi

Reklam

Düşünmeye Değer

Müzakere becerileri her alanda verimli iletişim ve etkileşim sağlanması için gereklidir.

Richard Luecke