Giresun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda anlaşmazlık çözümü, müzakere ve akran arabuluculuğu eğitimi adı altında bir konferans ve çalıştay gerçekleştirildi.
Konferansa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim KORKMAZ ve Milli Eğitim Şube Müdürü Ali ALİUSTAOĞLU da katıldı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim KORKMAZ yaptığı konuşmada ilimizde bu yıl rehberlik alanında önemli çalışmalar planladıklarını rehber öğretmenlerimiz için eldeki bütün imkanların seferber edileceğini belirtti.Ali ALİUSTAOĞLU da yaptığı konuşmada toplumumuzun büyük ihtiyacı olan müzakere ve anlaşmazlık çözümüne yönelik eğitimi okul seviyesine indiren eğitimcilerin başında olan Abbas TÜRNÜKLÜ'ye çalışmalarında başarılar dileyerek rehber öğretmenlerimizin bu fırsatı iyi değerlendireceklerine kanaatinin tam olduğunu söyledi.Giresun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Bülent AYTEKİN de konunun okullarda şiddeti azaltmada başarının yükselmesinde büyük pay sahibi olacağını bu alanda Giresunumuzun ülkemizde ilk merkez olması için ellerinden geleni yapacaklarını bu potansiyelin Giresun'un Rehber Öğretmenlerinde fazlasıyla mevcut olduğunu belirtti.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim KORKMAZ ve Milli Eğitim Şube Müdürü Ali ALİUSTAOĞLU . 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abbas TÜRNÜKLÜ'ye teşekkür ederek plaket ve çiçek takdim ettiler.
9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abbas TÜRNÜKLÜ konuşmasında ilk önce anlaşmazlık çözümü, müzakere ve akran arabuluculuğunun okullarda öğrenci şiddetinin önlenmesi için alternatif bir yöntem olduğunu söyleyerek, eğitimcilerin işinin de okul düzeyinde bunu uygulamak olduğunu belirtti.Günümüzde aile dinamikleri ve aile ilişkilerinin değişmekte olduğunu, söyleyen Doç. Dr. TÜRNÜKLÜ, öğrencilerin aile desteğinden uzaklaşmakta ve yalnızlaşmakta olduğunu, bunun sonucunda ise sosyal ve duygusal anlamda öğrenmelerinin geciktiğini ifade etti. TÜRNÜKLÜ, ayrıca okulun toplumsal yaşamın sahip olduğu tüm farklılık ve çeşitlilik içeriğinde barındırdığını, bu farklılıklar nedeniyle de okul ortamında kişiler arası çatışmaların ve anlaşmazlıkların ortaya çıkmasının doğal olduğunu sözlerine ekledi. Anlaşmazlıkların türlerine de değinen Doç Dr. Abbas TÜRNÜKLÜ, bunların ilişki, bilgi, çıkar, değer ve yapısal anlaşmazlıklar olduğunu söyleyerek günlük yaşamımızda bu türlere sıkça rastlanılmakta olduğunu dile getirdi. TÜRNÜKLÜ, bunun yanı sıra kişiler arası anlaşmazlıkların yapıcı mı yoksa yıkıcı mı olduğunu, anlaşmazlıkların kendisinin değil anlaşmazlıkları çözmek için seçtiğimiz yolun belirlediğini vurguladı. Anlaşmazlık çözüm yollarından da bahseden Abbas TÜRNÜKLÜ, bunların; müzakere becerisi ve akran arabuluculuk becerisi olduğunu söyleyerek, bunları okul ortamında öğrenciler arası şiddetin çarelerinden bir tanesinin ise öğrencilere anlaşmazlık çözümü becerilerinin okullarda uygulanması olduğunu ifade etti. Sınıf ve okul disiplin yaklaşımlarının nitelik ve içerik olarak incelendiğinde bir sürekliliğin iki ucunda yer alan iki karşıt yaklaşım biçiminde ifade edilebildiğini söyleyen Türnüklü, öğrenci odaklı öz düzenleme yetenekleri ile öğrenciye kendi davranışlarını kontrol etme becerisi kazandırılabileceğinin altını çizdi. Doç. Dr. Abbas TÜRNÜKLÜ ayrıca yetişkin odaklı yaklaşımın, ders ve idari zamanın bir bölümünün öğrenci disiplin sorunları ve çatışmaları ile ilgili olarak harcanılmasının gerektiğini söyledi.