16-17 Ekim 2009 tarihlerinde, İtalyan Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası ve Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından işbirliği halinde "Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarında Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri" konulu uluslararası bir seminer düzenlenmektedir.
Ulusal mahkemelerin iş yüklerinin artması ve uluslararası nitelik taşıyan uyuşmazlıkları ulusal mevzuata göre çözme çabaları, yargı sürecinde sorunlara ve tıkanıklıklara yol açmakta ve ayrıca ticari hayatın hızlı akışına ve beklentilerine uygun düşmemektedir. Devlet eliyle yargılama çoğu zaman uzun sürmekte gerek karar verme gerek kararın uygulanması süreci uzun bir zamana yayılabilmektedir. Hakkaniyete ulaşmanın daha kısa bir yolunun varlığı üzerinde uzun bir zamandan beri düşünülmekte ve bu sorunun çözümü için "Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri" geliştirilmektedir. Bu çözüm yöntemlerini tahkim, müzakere, arabuluculuk, uzlaştırma gibi saymak mümkündür.
Fikri mülkiyet haklarının korunması, son yıllarda önemi gittikçe artan bir olgudur. Bu nedenle alternatif uyuşmazlık çözümlerinin bu konuda ne kadar yararlı olabileceği konusu gündeme gelmektedir. Fikri mülkiyet haklarının korunmasız kalması ya da gerektiği gibi korunamaması ekonomik gelişmenin önündeki en önemli engellerden biridir. Fikri mülkiyet haklarının iyi işleyen ve etkin bir sistemde korunması ise ürünün pazardaki değerinin artmasını sağlayacak, ekonomik gelişme ve büyümenin sağlanması, yatırımların desteklenmesi ve yenileşmenin cesaretlendirilmesine kaynaklık edecektir. Fikri mülkiyet haklarının sıkı bir biçimde korunması ise uyuşmalıkların etkin bir şekilde çözülmesini gerekli kılmaktadır. Bu nedenle de alternatif çözüm yolları, özellikle de uzlaştırma, fikri mülkiyet hukuku ihtilaflarının çözülmesinde oldukça büyük bir rol oynamaya başlamıştır.
Bu güncel konuların tartışılması amacıyla düzenlenen seminer Swiss Otel-İstanbul'da düzenlenecektir. Seminere katılım ücretsiz olup, mevcut yer ile sınırlıdır. Gerek Fikri Mülkiyet Hakları gerekse Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri konuları ile ilgilenen kurumların, işletmelerin, akademisyenlerin ve avukatların seminere katılımı hedeflenmektedir.
Konferans Türkçe, İtalyanca ve İngilizce olmak üzere üç dilde ve simültane tercüme eşliğinde gerçekleştirilecektir.
Organizasyon ile ilgili her türlü sorun ve katılım için 9 Ekim 2009 tarihine kadar Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız , Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız adresi ile irtibata geçebilirsiniz. Bu amaçla ekte yer alan katılım formlarının doldurularak, bu adreslere ya da 0312 363 77 19 numaralı faksa gönderilmesi rica olunur. Her türlü açıklama için Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız adresinden Av. Okşan Özgen Montalto'ya ve 0 312 319 94 63 numaralı telefondan Fisaum sekreteri Gül Anlatıcı'ya ulaşabilirsiniz.
Tiziana Vecchio Prof. Dr. Arzu Oğuz
İtalyan Fikri Mülkiyet Haklarını FİSAUM Müdürü
Koruma Masası Yetkilisi
----------------------------------
Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarında Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Semineri Programı
İlk Gün:
9.00-9.30 Kayıt
9.30-10.15 Açılış Konuşmaları
- Dr. Roberto Luongo, İtalyan Ticaret Merkezi (ICE) Müdürü
- Prof. Dr. Habip Asan, Türk Patent Enstitüsü Başkanı
- Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ankara Üniversitesi Rektörü
- İtalyan Büyükelçisi
- İtalya Ekonomi Bakanı
10.15-10.45 Kahve Arası
İlk Oturum: Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarının Çözümlerinin Önemi
Oturum Başkanı: Marina Giangrande, Fikri Mülkiyet Masası Ağı Koordinatörü, ICE Roma veya Tiziana Vecchio, İtalyan Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası Yetkilisi
10.45-11.15 Avrupa ve Türkiye’de Fikri Mülkiyet Haklarının Korunmasının Önemi (Uğur G. Yalçıner (TPE Eski Başkanı, Yalçıner Danışmanlık Ltd.)
11.15-11.45 Fikri Mülkiyet Değerlendirmesi (MED - Italian Trade and Patent Office)
11.45-12.15 Türkiye’de Fikri Mülkiyet Uygulaması (Türkay Alıca, FSHM Hakimi, Ankara)
12.15-12.45 Tahkim ve Diğer Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri (Prof. Dr. Ergun Özsunay)
12.45-13.15 Tartışmalar
13.15-14.15 Öğle Yemeği
İkinci Oturum: Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri ve Fikri Mülkiyet
Oturum Başkanı: Uğur Çolak (FSHM Hakimi, İstanbul)
14.15-14.45 Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarında Alternatif Çözüm Yolları (Prof. Dr. Arzu Oğuz, Fisaum Müdürü)
14.45-15.15 Alternatif Uyuşmazlık Çözümü Klozlarının Düzenlenmesi (Dr. Stavros Brekoulakis, QMUL)
15.15-15.45 Hakem Seçimi (Avv. Dr. Rinaldo Sali, Milano Tahkim Odası Genel Sekreter Yardımcısı)
15.45-16.15 Tahkim Usulü Yönetimi (Avv. Antonio Varvaro- Londra Hakemler Meslek (İmtiyazlı) Kuruluşu Üyesi ve Birleşik Arap Emirlikleri Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası Yetkilisi)
16.15-16.45 Tartışmalar
16.45 Kokteyl
İkinci Gün:
Arabuluculuk Uygulaması
Oturum Başkanı: Av. Seçkin Arıkan (Ankara Barosu, Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Merkezi Başkanı)
9.30-10.00 Arabuluculuk (Avv. Giuseppe De Palo - ADR Center SpA - Roma)
10.00-10.30 Arabuluculukta Savunma-Avukatlık (Avv. Daniela Di Francia – Uluslararası Arabulucu )
10.30-11.00 Alternatif Çözüm Yollarında Tanıma ve Tenfiz –Tahkim ve Arabuluculukta Tanıma ve Tenfiz (Av. Zerrin Eymirlioğlu, Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi Emekli Hakimi)
11.00-11.30 Kahve Arası
11.30-12.00 "Fikri Mülkiyet Hukuku Yargılaması ve Alternatif Çözüm Yolları, Avantaj ve Dezavantajlar Arasında Denge, (Gabriella Muscolo – Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıkları İhtisas Heyeti, Bölge Mahkemesi Yargıcı)
12.00-12.30 Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ve Hizmetleri (Avv. Luca Barbero WIPO Uzmanı)
12.30-13.00 Tartışmalar
13.00-13.15 Kapanış Konuşması, Prof. Dr. Arzu Oğuz, FİSAUM Müdürü, Tiziana Vecchio, İtalyan Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası Yetkilisi
13.15 Öğle Yemeği
Yer: Swiss Hotel-Salon Neuchatel
Tarih: 16-17 Ekim 2009
Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (FISAUM) ve İtalyan Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası tarafından düzenlenmiştir.
Katılım Formu
FİKRİ MÜLKİYET UYUŞMAZLIKLARINDA ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ 16-17 EKİM 2009 /İSTANBUL KATILIM FORMU |
IPR SEMINAR ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTIONS IN INTELLECTUAL PROPERTY LAW DISPUTES 2009 OCTOBER 16-17/ISTANBUL PARTICIPATION FORM |
Adı/ Soyadı Name/ Surname |
|
Mesleği Profession |
|
Firma/Kurum Adı Institute/Company Name |
|
AdresAddress |
|
Telefon Phone |
|
Faks Fax |
|